Oplosbare hechtingen bij een hond: waarop letten

Hoe verzorg je een hond na een operatie?

Zodra jouw hond weer wakker is na de operatie, mag je weer met de hond naar huis. Het volledig wakker en alert worden is wel een proces dat er niet altijd even vlot aan toe gaat. De hond is daarom helemaal op jou, het baasje, aangewezen om ervoor te zorgen dat dit proces soepel verloopt. Jij bent het die een geschikte omgeving moet creëren voor de hond op weer de oude te worden. Om dit proces goed te laten verlopen zijn er een aantal zaken waarop je zult moeten letten. Zo moet je letten op de voeding van de hond, maar ook het genezingsproces van de wond.

oplosbare hechtingen bij een hondNazorg

De hond zal het meeste hebben aan een warme omgeving om tot rust te komen en zich knus te voelen. De hond is na de operatie nog instabiel en zal daarom veel hulp nodig hebben. Het is belangrijk de hond na de operatie niet meteen te voeren. Heeft de hond honger, let er dan op dat de hond maar een klein beetje voer te eten krijgt. Blijf ook bij de hond tijdens het eten. Het kan namelijk zo zijn dat de hond zal moeten overgeven tijdens of na het eten.

De hond moet natuurlijk zijn behoefte kunnen doen. Hiervoor zal de hond moeten worden uitgelaten. Let er op dat je de eerste dag niet te lang buiten blijft of ver gaat wandelen. Ook de dagen na de ingreep moet je kort buiten blijven met de hond. Ook moet de hond altijd aan de lijn zijn. Dit doe je een week lang op deze wijze. Honden kunnen erg speels zijn, maar probeer het springen en rennen te beperken. Deze inspanning kan namelijk ervoor zorgen dat het genezingsproces erg wordt vertraagd.

Medicatie en verband/pleisters

Moet de hond medicatie gebruiken dan moet je ervoor zorgen dat de hond altijd de medicatie toegediend krijgt. Is het een kuur, dan moet de hond deze afmaken. Heeft de hond een verband om zijn poot, dan is dit de plek waar het infuus heeft gezeten. Je moet dit binnen een half uur verwijderen, wanneer je thuis bent aangekomen. De pleister op de wond moet je gewoon zo laten. Deze zal er vanzelf vanaf vallen.

hond verzorgen

Hechtingen

Er bestaan verschillende hechtingen. Je hebt zo de hechtingen die na een aantal dagen verwijderd moeten worden. Dit zijn de niet oplosbare hechtingen. Ook heb je de oplosbare hechtingen die je niet ziet, omdat ze onder de huid zijn geplaatst. Verder heb je ook andere oplosbare hechtingen die je wel kunt zien, omdat ze aan de buitenkant worden geplaatst. Het voordeel van oplosbare hechtingen is het feit dat de hond niet terug hoeft om deze te laten verwijderen. Bij Hondenland.be raden ze aan om je hond gewoon rust te gunnen, en het proces niet onnodig proberen te versnellen.

Waar moet je goed op letten?

Let goed op de eetlust van de hond. De volgende dag moet de hond gewoon weer kunnen eten en drinken. Is dit niet het geval controleer dan op koortsigheid. Is er een temperatuur tussen de 38.5 en 39 graden Celsius, dan moet je contact opnemen met de arts.

Verder is een beetje zwelling niet erg, maar houdt dit in de gaten. Is er een ontsteking dan moet je ook contact opnemen met de arts. De hond kan vaak likken of bijten aan de hechtingen. Zie je dit, dan is het handig om de hond een kraag of petshirt om te doen. Verder kan het zo zijn dat de hond vanwege het infuus de volgende dag meer moet plassen dan je gewend bent. Dit is niet ernstig en komt wel eens voor.