Kan je het oplossingsproces van oplosbare hechtingen versnellen?
Wanneer jouw huisdier een operatie moet ondergaan zal de wond gedicht moeten worden met hechtingen. Hiervoor kunnen verschillende soorten hechtingen worden gebruikt. Zo zijn er niet oplosbare hechtingen die geplaatst kunnen worden. Hierbij is het de bedoeling dat je na een aantal dagen jouw huisdier terugbrengt om de hechtingen te laten verwijderen. Deze hechtingen zijn ook te zien, omdat ze op de huid worden aangebracht.
Verder heb je ook andere hechtingen die op de huid te zien zijn. Deze hechtingen zijn alleen wel oplosbaar. Dit maakt dat je niet terug hoeft naar de dierenarts om ze te laten verwijderen. Oplosbare hechtingen kunnen ook onder de huid worden aangebracht. Zo zie je ze niet en kan jouw huisdier deze ook niet zelf verwijderen door te krabben of bijten. Maar wat kun je doen als jouw huisdier oplosbare hechtingen heeft gekregen en je ervoor wilt zorgen dat deze sneller oplossen?
Hechtingen sneller laten oplossen of niet?
Het is niet mogelijk om hechtingen sneller te laten oplossen. Dit is ook niet iets wat je moet proberen. Onder oplossen verstaan wij het afbreken van de hechtingen door het weefsel dat hier omheen zit. Dit proces kun je niet versnellen door iets te doen. Je kunt jouw huisdier na een paar dagen wel in bad doen om zo de hechtingsdraden soepel te houden. Hierbij is het van belang dat je het niet te vaak doet. De hechtingen kunnen hier misschien wel sneller door verdwijnen, maar de wond droogt zo niet op. Dit zal juist uiteindelijk het proces vertragen. Dit proces moet je gewoon de tijd geven. Er zijn wel dingen die je kunt doen om het proces aangenamer te maken voor jouw huisdier – investeer bijvoorbeeld in een supergezellige hondenmand voor je makkertje?
Nazorg
Een goede revalidatie heeft alles te maken met de nazorg. Ondanks je oplosbare hechtingen niet sneller kunt laten oplossen, is het toch verstandig om ervoor te zorgen dat jouw huisdier een aangename omgeving heeft om weer aan te sterken. Zo kun je zorgen voor een warme ruimte waar jouw huisdier fijn in kan slapen en zich op zijn gemak kan voelen. Probeer ook jouw huisdier te ontlasten van extra werk.
Houd bijvoorbeeld de kattenbak of hondenhok open, zodat het dier met alle gemak gebruik kan maken van deze items. Speel ook niet te veel met jouw huisdier en laat deze de eerste week thuisblijven. Bij honden is dit niet mogelijk omdat ze uitgelaten moeten worden. Doe dit altijd aan de lijn en blijf niet te lang buiten. Te veel inspanning zal zorgen voor vertraging van het genezingsproces.
Waarop moet je letten na de operatie?
Houd de wond in de gaten. Er kan na een operatie een beetje zwelling optreden op de plek van de ingreep. Dit is niet verontrustend, maar moet wel in de gaten gehouden worden. Bij ontsteking moet je meteen de arts raadplegen. Ook is het belangrijk te letten op de eetlust van het dier. De dag na de operatie moet het dier gewoon weer kunnen eten en drinken.