Oplosbare hechtingen bij een kat: waarop letten

Hoe ga je om met een kat na een medische ingreep?

Wanneer jouw kat geopereerd is dan kan je weer met de kat naar huis zodra de kat wakker is. Dit is een proces en kan erg langzaam verlopen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kat in een geschikte omgeving tot rust kan komen en dus ook weer op krachten. Hiervoor is het van belang om op bepaalde zaken te letten. Zo zal jij op de voeding van de kat moet letten, de mogelijke gebruik van medicatie en de staat van de oplosbare hechtingen.

kat bij dierenartsNazorg

De kat kan het beste bijkomen in een warme omgeving. De kat is nog niet helemaal stabiel en kan daarom wat moeite hebben met bepaalde zaken. Je kunt het de kat gemakkelijk maken door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de kattenbak altijd open is. Ook is het verstandig om de kat niet meteen te voeden na de operatie. Heeft de kat toch honger, geef deze dan een klein beetje voer. Het is belangrijk om tijdens het eten bij de kat te blijven, omdat deze tijdens of na het eten kan overgeven.

Let ook op het voedingspatroon van de kat. Normaal gesproken moet de kat de dag na de operatie weer zijn oude eetlust hebben. Gaat jouw kat regelmatig op verkenning uit, dan is het belangrijk dat dit in de eerste week na de ingreep niet gebeurt. De kat moet dus een week lang binnen blijven. De kat mag wel spelen, maar probeer dit te beperken. Teveel inspanning vertraagt het genezingsproces.

Medicatie

In geval het nodig is dat de kat medicatie moet gebruiken is het van belang dat de kat de medicatie op tijd krijgt. Heeft de kat een kuur, zoals bijvoorbeeld antibiotica dan moet je ervoor zorgen dat de kuur helemaal wordt afgemaakt. Ook al merk je dat jouw kat zich beter voelt, dan moet je doorgaan tot de medicatie op is. Voor meer informatie hierover is het belangrijk de dierenarts te raadplegen.

kat oplosbare hechtingen

Hechtingen

Hechting heb je in meerdere soorten. Zo bestaan er oplosbare hechtingen die aan de buitenzijde van de huid van de kat worden geplaatst. Deze hechtingen kan je zien zitten. Ook heb je hechtingen die na anderhalve week door de arts zullen worden verwijderd. Er zijn ook oplosbare hechtingen die je niet ziet omdat deze onder de huid geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat de kat deze niet kan verwijderen door de krabben of bijten, wat zeker bij een krolse kat bijvoorbeeld een absolute noodzaak is.

Waar moet jij op letten?

Het is belangrijk dat de kat de dag na de ingreep weer wilt eten en drinken. Heeft de kat geen eetlust dan moet je kijken of de kat koortsig is. Heeft de kat een temperatuur tussen de 38.5 en 39 graden Celsius, dan moet je weer contact opnemen met de arts. Ook moet je de wond blijven controleren. Is er wat zwelling dan is dit niet meteen ernstig, maar als er een ontsteking optreedt dan moet je meteen aan de bel trekken. De kat kan bij hechtingen op de huid vaak likken, bijten of zelfs krabben en de hechtingen zo verwijderen. Kijk hiervoor uit. Zodra je dit opmerkt is het handig om een kraag aan te schaffen. Er kan ook irritatie optreden vanwege het scheren van de plek van de ingreep. Hiervoor kun je een zalf aanschaffen om de irritatie te verminderen.